Nita Steketee.

In de video vertelt Nita hoe ze na 20 jaar Amerika hier weer een plek vond bij de galerie van Sylvia Thijssen. Ze werkt graag abstract maar ze schildert ook graag dieren. Vanuit een wens van haar moeder kwam ze bij het schilderen van vogels maar geeft er toch ook een erg eigen draai aan. Ze werkt nu aan vogel staarten. Je ziet haar aan het werk met de staarten.

Re-chell

Mickel maakt zijn kostuums van bijna kosteloos materiaal. Hij vroeg de buurt om plastic eierdozen en maakte daar een indrukwekkend kostuum van. Hij legt uit waar hij de inspiratie vandaan haalt een hoe hij kwam tot het maken van de grote kostuums. Hij heeft veel bij de Cultuurnacht van Breda een performance gegeven, bij de roze maandag tijdens de kermis in Tilburg en bij het Textiel museum in Tilburg. Zie verder bij Instagram : #re-chell-art

Felix van Breugel

Achterin zijn huis heeft Felix van Breugel een mooi groot atelier, waar hij zijn werk maakt en waar hij cursisten leert, portretten te boetseren. Hij vertelt dat hij gefascineerd is door wat je ziet in een blad. Zijn 2d werk komt voorop aan bod en geeft een mooi beeld hoe precies hij kan werken. Hij wordt gevraagd om portretten te boetseren, omdat ze goed de persoon weergeven. "Je kunt ze niet namaken maar wel ontmoeten in de klei": vertelt hij. Op de website kun je meer informatie over Felix vinden: felixvanbreugel.nl

Hans van Meeuwsen

In deze video zie je Hans Meeuwsen aan het werk in zijn atelier. Stap voor stap en met Japanse precieze en rust bouwt Hans aan zijn architectonische beelden. Op de website hansmeeuwsen.nl kun je meer lezen over zijn inspiratie en werkwijze.

Margot Maaskant

In het atelier van Margot zie je de fleurigste schilderijen. Ze vertelt over haar schilderijen van Rotterdam, waar ze vandaan komt en over de verschillende passies. Ze geeft ook les en experimenteert graag, zoals de schilderijen door wind en regen te laten ontstaan. Om de zeven jaar heeft ze een ander onderwerp en ontdekt dan weer een thema dat ze kan uitdiepen.

Ruth Terwiel

Voor de Bredase kunstenaar Ruth Terwiel is klei haar manier om verhalen te vertellen. Ze haalt inspiratie uit alles wat ze tegenkomt. In de video vertelt ze hoe ze is gaan werken met klei. Verder legt ze wat van haar denken en werkwijze uit. In deze video zien we de beginfase van een serie ‘museumstukken’.

Clausette van der Rakt

Het is een prachtig huisje midden in het bos. Claudette vertelt over het boek wat ze gemaakt heeft. OMG its me. Ze werkt samen met vluchtelingen en verschillende kunstenaars. De natuur is een belangrijk inspiratie bron. Vooral een boom die bij het huisje staat , komt veel voor in het werk. Ze laat achter het huis zien, dat kunstenaars zijn langs geweest om iets toe te voegen aan de bijzondere plek.

Pieter Jonker 5 juli 1942 / 5 april 2024

Pieter Jonker is in april 2024 overleden. Zijn nabestaanden wilde de video laten staan. In zijn atelier in de tweedehandswinkel zie je Pieter Jonker aan het werk. Hij vertelt hoe hij aan zijn vaak grappige ideeën komt. Andere zien hem als conceptuele kunstenaar en hij voelt zich daar thuis. In de video zie je veel van zijn werk langskomen en vertelt hij in een interview over hoe hij zijn werk maakt.

John van Gils

De kunstenaar John van Gils uit Breda vind zijn werk niet echt ooit af. Hij ziet het leven als een theater. Zijn drive is vrijheid in het creëren en hopen dat God erin zit. In zijn atelier zie je zijn werk en vertelt hij over waar hij mee bezig is.

Hanneke de Leeuw

Ontwerper Hanneke de Leeuw uit Breda vertelt in haar atelier over haar carrière-switch. Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest als jurist in Brussel, heeft ze de kunstacademie afgerond en is ze begonnen met haar ontwerpstudio Fabrique Publique. Hanneke vindt dat ze als kunstenaar niet alleen mooie dingen moet maken, maar ook verantwoording heeft naar de maatschappij. Dat blijkt ook uit de onderwerpen die ze kiest als uitgangspunt voor haar ontwerpen zoals bijvoorbeeld haar onderzoek om afval op een nieuwe manier toe te passen als grondstof voor nieuwe producten, het initiëren en realiseren van een sociaal project over corona en het ontwikkelen van een serie borden en bestek rond klimaatverandering en eten (zie ook www.fabriquepublique.nl).

Hanneke Adelaar

Hoe te kijken en ogen zijn belangrijk voor het werk van kunstenaar Hanneke Adelaar. In de video verteld ze hoe ze gefascineerd is door ogen die kijken. Ze heeft een boekje gemaakt met gezichten waar de ogen uitgeknipt zijn. Verder heeft ze verschillende werken gemaakt van ogen.

Reymond Assink

Artist in Breda ging langs het atelier van de kunstenaar. Raymond heeft een schilderij gemaakt over zijn demente vader. Verder is er in de video veel werk van Raymond te zien. Hij vertelt ook over zijn vogels met schoenen, de sneakerbirds.

Marin Elsen

De mensen en dieren kijken je allemaal recht aan, als je in het atelier van Marin van Elsen binnen komt. Marin is portret schilder en vertelt in de video over haar werk. Ze weet de energie van een persoon of dier om te zetten in een schilderij met dezelfde energie. In de video zie je Marin aan het werk met een schilderij van een paard.

Margriet Oomen

Vanuit haar atelier laat kunstenaar Margriet Oomen zien hoe haar leporello's tot stand komen. Op de muur van haar atelier komen de schilderijen zich via de schaduwen als het waren vanzelf tevoorschijn op haar muur. In de video leer je Margriet Oomen kennen en hoe ze opzoek is samenhang en verbinding in de tijd.

Pieter Vastbinder

Bij de watertoren van de Belcrum staat de installatie: De spiegelhol, van Pieter Vastbinder. In de video vertelt Pieter over zijn installatie met rondom spiegels. Als filosoof wil hij mensen aan het denken zetten door ze in spiegels te laten kijken. Het spiegelhol biedt een gelegenheid voor volledige reflectie; het biedt ruimte aan ieder die compleet wil reflecteren, zich totaal wil spiegelen, geheel, aan alle zijden gelijktijdig, grenzeloos, oneindig, desnoods permanent. Zie verder www.spiegelhol.nl.

Maud Quaedvlieg

In het atelier van Maud Quaedvlieg beantwoordt zij de vragen van Paul Misdorp over haar tijd in quarantaine. Zij onderging de stilte door opnieuw te werken met haar kleurenpalet en kwam bij de kleur grijs. In de tijd van corona ontstond veel nieuw werk dat zij in deze video laat zien.

Het schilderen blijft voor Maud een continu avontuur waarin ze telkens weer nieuwe elementen ontdekt.

Sylvia Thijssen

Sylvia Thijssen ontvangt vandaag Walther Ligtvoet op haar atelier. Sylvia heeft tijdens de corona lockdown hard gewerkt en een serie schilderijen gemaakt over mythologieën. In deze video legt ze uit hoe ze tot de serie is gekomen. Haar inspiratie vond ze in oude verhalen, maar haar eigen emoties en levensverhalen zijn er doorheen geweven. Hierdoor is een gelaagd geheel ontstaan, waardoor de kijker uitgedaagd wordt meer te ontdekken dan op het eerste gezicht voor de hand ligt.

Ruth de Vos

Kunstenaar Ruth de Vos vertelt over haar werk. Artist in Breda geeft een rondleiding door haar atelier en geeft kort haar kijk op techniek. Ze heeft een serie gemaakt met technologische bedevaartsplaatsen. Nu is ze bezig met een schilderij over het ISS ruimtestation.

 

 

Lise Sore

Een kijkje in het atelier van Lise Sore uit Breda. Zij maakt verscheidende zelfportretten. In de video vertelt ze hoe ze tot haar werk komt en haar afwegingen. Ze vergroot een emotie waardoor ze verder komt in haar zoektocht.

Marianne Rouws

De schilderijen van Marianne hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt. In deze video vertelt Marianne meer over hoe zij te werk gaat.